Miért fontos a kollagén, és milyen forrásai vannak?

Dely Claudia
2025. 02. 05. 12:10:16
Miért fontos a kollagén, és milyen forrásai vannak?

Olvasási idő: 2 perc

A kollagén a testünk legnagyobb fehérjéje, ami szinte mindenütt jelen van – a bőrben, a csontokban, a porckorongokban, sőt még az erek falában is. Ha valaha is megéltél bármilyen hát- vagy ízületi fájdalmat, akkor biztosan hallottál már a kollagénről.

Tudtad, hogy a kollagén 25-30 éves kor körül elkezd csökkeni?   

Nézzük meg, hogy mi történik ha a kollagén termelés elkezd csökkeni a szervezetben!

Mi a kollagén?

A kollagén a testünk vázát adja, és felelős a bőr feszességéért, rugalmasságáért, valamint az ízületeink mozgékonyságáért. Az idő előre haladtával azonban a kollagéntermelés csökkenni kezd, ami ráncok megjelenéséhez, ízületi merevséghez, és egyéb problémákhoz vezethet.

A szervezetünkben az összes kollagén több mint 30%-a található, és ennek az aránynak a csökkenése 25-30 éves kor körül kezdődhet.


Mi történik, ha kevés kollagén van a szervezetben?

A kollagénhiány nem csupán a bőr állapotát rontja, hanem a test más részein is jelentkezhetnek problémák. Ha nem termelődik elég kollagén, akkor előfordulhat:

  • Ráncok és bőrproblémák – A bőr elveszíti feszességét és rugalmasságát, ami ráncokhoz vezethet.

Tudtad, hogy a narancsbőr kialakulásához hozzájárulhat az alacsony kollagén tartalom is?

  • Ízületi problémák – Hátfájás, ízületi merevség, végtag fájdalom, reuma vagy porckopás is felléphet, mivel a kollagén fontos szerepet játszik a csontok és ízületek egészségének megőrzésében.
  • Bélproblémák – Az áteresztő bélszindróma (IBS) vagy gyenge gyomorsav is összefüggésbe hozható a kollagénhiánnyal.
  • Érrendszeri problémák – A kollagén segít megőrizni az érfalak rugalmasságát, tehát a hiánya a szív- és érrendszeri problémákhoz is hozzájárulhat.

Mikor kezdjük el pótolni a kollagént?

A kollagén pótlása bármely életkorban jótékony hatással lehet, 25 éves kor körül érdemes elkezdeni a rendszeres kollagén fogyasztását, mivel ekkor kezd el csökkenni a természetes kollagéntermelés.

Az, hogy mikor pótoljuk a kollagént, nagymértékben függ a genetikai adottságoktól és az életmódtól is. Ha fiatalosan szeretnél kinézni, és egészséges ízületeket megőrizni, akkor érdemes már ebben az életkorban belevágni.


Milyen kollagén források léteznek?

A kollagén pótlásának számos módja van, és mindegyik más-más előnyt kínál:

Természetes források:

  • Húsleves – Különösen a csontleves, amely gazdag kollagénben, segíti a bélflóra és a bélfal egészségének fenntartását.
  • Halak – A halak, különösen a hal bőre és uszonyai gazdagok kollagénben, és könnyen felszívódnak.
  • Goji bogyó – A goji bogyók nemcsak C-vitamint, hanem antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek segítik a kollagén termelődését.

Táplálék-kiegészítők:

  • Por alakú kollagén – A hidrolizált kollagén gyorsan felszívódik a bélrendszerben, és támogatja a bőr és az ízületek regenerációját. A prolin, a glicin és a hidroxiprolin aminosavak segítségével építi fel a szervezet a kollagént. Ezek a kollagén építő elemei, amelyek az emésztés során hasznosulnak. 
  • Kollagén + C-vitamin – A C-vitamin alapvető a kollagén szintéziséhez, így érdemes olyan kollagénkiegészítőket választani, amelyek C-vitamint is tartalmaznak.

Miért érdemes többféle kollagént fogyasztani?

A különböző típusú kollagének (I, II, III típus) különböző területeken fejtik ki hatásukat.

Az I-es típusú kollagén például a bőr és a csontok egészségéért felelős, míg a II-es típusú kollagén az ízületek és porckorongok védelmében fontos.

Kollagénnel kapcsolatos korábbi blogjaink ITT olvashatók! 

 

Ha tehát a kollagénpótlás mellett döntesz, a legjobb, ha több típust is beépítesz az étrendedbe.

Ajánlatunk számodra: 

Multi Kollagén italpor natúr

C-vitamin


Hogyan támogathatjuk a kollagén termelést?

Ne feledkezz meg az antioxidánsok fontosságáról sem!

A C-vitamin, a zöldségek, gyümölcsök, valamint a polifenolok (melyek a goji bogyóban és más bogyós gyümölcsökben találhatók) mind segítenek a kollagén termelésében.

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen a kollagénpótlás sikeréhez, amennyiben szükséges azonban orvosi konzultációt is érdemes igénybe venni.

 

 

Forrás: 

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3003457/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6891674/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2997103/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28174772/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31111238/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/

Kapcsolódó termékek

GOJI BOGYÓ - Prémium nagyszemű, 200 g

4.471 Ft
Kívánságlistára teszem

Mannavita GOJI Gyümölcslé 100%-os, 500 ml

8.190 Ft
Kívánságlistára teszem

Mannavita C-VITAMIN Komplex 250 mg, szerves, 60 db

8.971 Ft
Kívánságlistára teszem

Multi Kollagén italpor natúr, 450 g

14.971 Ft
Kívánságlistára teszem

Natur Tanya® folyékony Liposzómás C-vitamin + cink, 200 ml

6.091 Ft
Kívánságlistára teszem

Natur Tanya® Szerves C Ultra - 1500 mg Retard C-vitamin, csipkebogyó kivonattal titán-dioxid mentes formula, 60 db

3.591 Ft
Kívánságlistára teszem

Kapcsolódó tartalmak

Hyaluronsav és Kollagén: Az egészséges bőr és ízületek titka

Hyaluronsav és Kollagén: Az egészséges bőr és ízületek titka

Olvasási idő: 3 perc

Az ülőmunka és a számítógép előtti hosszú órák mellett fontos odafigyelni az egészségünkre. A 30-60 év közötti nők számára különösen jelentős a bőr és az ízületek egészségének megőrzése.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a hyaluronsav és a kollagén fontosságát, valamint azok együttes hatását a szép és egészséges bőr, valamint az erős ízületek érdekében.

Milyen változásokat eredményezhet a kollagénkúra?

Milyen változásokat eredményezhet a kollagénkúra?

Olvasási idő: 2 perc

A kollagén bevitele valójában mindannyiunk számára elengedhetetlen lenne, nap mint nap.

A szakértők elsősorban a természetes forrásokat ajánlják, mint például a csontalaplét, de manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kollagénes italok és étrend-kiegészítők is.

Vajon mi történne, ha hosszabb időn keresztül - pl. három hónap - minden nap kollagént fogyasztanál?