2025. 02. 05. 12:10:16
Mi a kollagén?
A kollagén a testünk vázát adja, és felelős a bőr feszességéért, rugalmasságáért, valamint az ízületeink mozgékonyságáért. Az idő előre haladtával azonban a kollagéntermelés csökkenni kezd, ami ráncok megjelenéséhez, ízületi merevséghez, és egyéb problémákhoz vezethet.
A szervezetünkben az összes kollagén több mint 30%-a található, és ennek az aránynak a csökkenése 25-30 éves kor körül kezdődhet.
Mi történik, ha kevés kollagén van a szervezetben?
A kollagénhiány nem csupán a bőr állapotát rontja, hanem a test más részein is jelentkezhetnek problémák. Ha nem termelődik elég kollagén, akkor előfordulhat:
- Ráncok és bőrproblémák – A bőr elveszíti feszességét és rugalmasságát, ami ráncokhoz vezethet.
Tudtad, hogy a narancsbőr kialakulásához hozzájárulhat az alacsony kollagén tartalom is?
- Ízületi problémák – Hátfájás, ízületi merevség, végtag fájdalom, reuma vagy porckopás is felléphet, mivel a kollagén fontos szerepet játszik a csontok és ízületek egészségének megőrzésében.
- Bélproblémák – Az áteresztő bélszindróma (IBS) vagy gyenge gyomorsav is összefüggésbe hozható a kollagénhiánnyal.
- Érrendszeri problémák – A kollagén segít megőrizni az érfalak rugalmasságát, tehát a hiánya a szív- és érrendszeri problémákhoz is hozzájárulhat.
Mikor kezdjük el pótolni a kollagént?
A kollagén pótlása bármely életkorban jótékony hatással lehet, 25 éves kor körül érdemes elkezdeni a rendszeres kollagén fogyasztását, mivel ekkor kezd el csökkenni a természetes kollagéntermelés.
Az, hogy mikor pótoljuk a kollagént, nagymértékben függ a genetikai adottságoktól és az életmódtól is. Ha fiatalosan szeretnél kinézni, és egészséges ízületeket megőrizni, akkor érdemes már ebben az életkorban belevágni.
Milyen kollagén források léteznek?
A kollagén pótlásának számos módja van, és mindegyik más-más előnyt kínál:
Természetes források:
- Húsleves – Különösen a csontleves, amely gazdag kollagénben, segíti a bélflóra és a bélfal egészségének fenntartását.
- Halak – A halak, különösen a hal bőre és uszonyai gazdagok kollagénben, és könnyen felszívódnak.
- Goji bogyó – A goji bogyók nemcsak C-vitamint, hanem antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek segítik a kollagén termelődését.
Táplálék-kiegészítők:
- Por alakú kollagén – A hidrolizált kollagén gyorsan felszívódik a bélrendszerben, és támogatja a bőr és az ízületek regenerációját. A prolin, a glicin és a hidroxiprolin aminosavak segítségével építi fel a szervezet a kollagént. Ezek a kollagén építő elemei, amelyek az emésztés során hasznosulnak.
- Kollagén + C-vitamin – A C-vitamin alapvető a kollagén szintéziséhez, így érdemes olyan kollagénkiegészítőket választani, amelyek C-vitamint is tartalmaznak.
Miért érdemes többféle kollagént fogyasztani?
A különböző típusú kollagének (I, II, III típus) különböző területeken fejtik ki hatásukat.
Az I-es típusú kollagén például a bőr és a csontok egészségéért felelős, míg a II-es típusú kollagén az ízületek és porckorongok védelmében fontos.
Kollagénnel kapcsolatos korábbi blogjaink ITT olvashatók!
Ha tehát a kollagénpótlás mellett döntesz, a legjobb, ha több típust is beépítesz az étrendedbe.
Ajánlatunk számodra:
Multi Kollagén italpor natúr
C-vitamin
Hogyan támogathatjuk a kollagén termelést?
Ne feledkezz meg az antioxidánsok fontosságáról sem!
A C-vitamin, a zöldségek, gyümölcsök, valamint a polifenolok (melyek a goji bogyóban és más bogyós gyümölcsökben találhatók) mind segítenek a kollagén termelésében.
Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen a kollagénpótlás sikeréhez, amennyiben szükséges azonban orvosi konzultációt is érdemes igénybe venni.
Forrás:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3003457/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6891674/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2997103/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28174772/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31111238/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/