Omega-3 zsírsavak
Az Omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk nem képes előállítani őket, ezért azt minden nap pótolni kell valamilyen táplálék-kiegészítő formájában, hogy teljes értékű legyen a táplálkozásunk.
Az Omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavakat szervezetünk nem képes előállítani.
Három fő típusa:
1. ALA (alfa-linolénsav): elsődlegesen növényi forrásokból származik, mint például a lenmag, a chia mag, a dió, a mogyoró.
2. EPA (eikozapentaénsav): elsősorban hideg vízi halakban, például lazacban, heringben, tonhalban és szardíniában találjuk meg.
3. DHA (dokozahexaénsav): szintén hideg vízi halakban található, különösen a lazacban és a tonhalban.
Érdemes tudni, hogy az ALA-t (növényi esszenciális zsírsav) csak részben alakítja át a szervezet EPA-ra és DHA-ra, míg a halakból és a tengeri táplálékláncból származó EPA és DHA közvetlenül hasznosul a szervezetben.
Adagolás: folyékony formában egy 60 kg-os személy esetén napi 9 ml mennyiséget jelent (60 x 0,15 ml > 1-1,5 evőkanál).